Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

YEMEK TARİFİ – İÇLİ KÖFTE

Posted by almanyahaber Ağustos 23, 2010

İçli köfte, tüm dünyada tanınan Gaziantep ve yöresinin zengin mutfak çeşitlerinden birisidir. İçli köfteyi, baklavayı olduğu gibi en güzel Antepliler yapar. Hatay, Diyarbakır, Urfa ve Adana yöresinde de değişik damak tadlarında yapılır; lezzetinden yemeye doyamazsınız.

İçli köfte genel olarak 3 türlü yapılır; içleri değişik olabilir. Yağda, fırında veya kaynamış suda.. Fırın ve kaynamış suda yapılanları yağda kızartılandan daha hafiftir. Biz size ortalama olan ve en çok tanınan yağda içli köfteyi tarif edeceğiz..

MALZEME: (Yaklaşık 50 tane kadar, her biri en az limon iriliğinde..)

1 kilo ince köftelik bulgur, yarım kilo irmik (olmazsa hepsi ince köftelik bulgur da olur), 1 kilo az yağlı kıyma, iki adet iri soğan, 3 diş sarımsak, 1 yumurta, 8-10 adet ceviz, birer tutam; kekik, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, 2 adet sivri biber, 3 adet domates, maydonoz ve bir kaşık arzuya göre domates veya acı biber salçası. İsteyenler köftenin içi için istediği baharatı ilave edebilir veya çıkarabilir..

Önce içli köftenin dışını hazırlıyoruz. Büyük bir kabın veya tepsinin içine bulguru hafif ılık su ile kolay yoğrulması için ıslatıyoruz. 5-10 dakika sonra bir avuç kıyma, biraz karabiber, kimyon ve köftenin kızarırken dağılmaması için bir adet yumurta sarısı ile yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kıvamına gelince dinlenmeye bırakıyoruz ve köftenin içini hazırlamaya başlıyoruz.

Daha sert oldukları için önce ince kıyılmış soğan ve sivri biberleri orta ateşteki tavaya atıyoruz. Bir-iki dakika sonra kıymayı ve diğer baharatları aynı tavaya ilave ederek kızartıyoruz.

Kıyma ve diğer malzemeler köftenin dışıyla tekrar pişeceğinden hafif diri kalabilir. En son olarak ince kıyılmış domatesleri ilave edip, birkaç dakika kavurduktan sonra salçayı karıştırıp, indiriyoruz.

İçli köftenin dışı, şimdi yeteri kadar dinlenmiştir. Avcunuza bir top alıp, yuvarlıyorsunuz sonra ortasından delerek, hazırladığınız içi yerleştirmek için yer açıyorsunuz. Köftenin dışı çok kalın olursa, köftenin tadı, bulgura kaçar. Çok ince olursa kızartırken dağılma ihtimali yüksek. Bu yüzden yarım santimetre, yani serçe parmağımızın yarısı genişliğinde olursa köftenin dışı, lezzetinden yenmez..

İçlerini doldurup kapattığımız köfteleri isterseniz dağılmaması için yumurta sarısına batırıp – bandırıp, kızartabilirsiniz.

AFİYET OLSUN..

TARİF: ŞEMSİ ŞAHİNOĞLU

FOTOĞRAFLAR: SEDAT AÇIKBAŞ

KAYNAK GÖSTERİLMEK ŞARTIYLA KULLANILABİLİR..

KAYNAK: www.habercininyeri.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s