Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

ECZANE GİBİ MEYVE

Posted by almanyahaber Ocak 4, 2015

sebze meyveEczane gibi meyve
O Ü Z F Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz

Havaların soğuk gitmesi sebebiyle grip ve nezle olanların ayva yemesinin büyük faydaları var. Meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunur.

Tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin vardır.

Ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalıdır.

İŞTE BUNLARDAN BAZILARI:

Meyvelerinden hazırlanan şurup ve hoşaflar çocuk ishallerine karşı çok iyi gelir.

Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu izale eder/giderir.

Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir,

Bideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir,

İnce bağırsak iltihabını giderir.

Vücudun gelişmesine yardım eder.

Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.

Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştiricidir.

Tereyağında pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.

Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser.

Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.

Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir.

Ayva hoşafı yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir.

Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği izale eder/giderir.

Kısaca ECZANE GİBİ MEYVE diyebiliriz
Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.

Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir.

Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir.

Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır.
Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.

Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.

Ayva suyu iştah açar, böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler.

Ayva suyu vücudu terletmek için çok tesirlidir.

Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva mide zafiyetine iyi gelir. Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine iyi gelmekte, dimağı kuvvetlendirmektedir.

Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır.

Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur.

Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır.

Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifalı gelir.

Sağlıklı, hayırlı uzun ömür dileklerimizle…

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s