Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

HÜNNAP’IN FAYDALARI

Posted by almanyahaber Mart 30, 2015

hunnaphunnap1Hünnap (Ziziphus zizyphus), cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türü. Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa, tatlı lezzetlidir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabanî olarak da bulunur.

Çin hurması olarak bilinir. Umumiyetle küçük kiraz veya erik büyüklüğünde, yenilebilir kabuklu, içi beyaz olan bir meyvedir.

Sıklıkla ham halinde yani yeşilken tüketilir.

Hünnap, bilinen en iyi antioksidanlar arasındadır.

Hünnap meyvesinin faydaları:

Hünnap, pek kuvvetli bir antioksidandır. Çünkü, içinde çok kuvvetli C vitamini vardır.

Yine içinde niasin fazla miktarda bulunduğundan kan dolaşımına karşı çok tesirlidir. Niasin, soğanda ve sarımsakta da bol miktarda bulunmaktadır.

Yüksek kan basıncı olan kişilerde içinde bulunan bol potasyum kan basıncını düşürür.

İçinde bulunan bol kalsiyum sebebi ile, kemik ve diş yapısını kuvvetlendirir.

Meme kanseri üzerinde etkileri vardır. Ananevi Çin tedavisinde meme kanserinde kullanılmaktadır.

Hünnap, antibakteriyal, anti-ülser, ağrı kesici tesirleri de vardır.

Hünnap, kronik kabızlığa ve bebek sarılığına iyi gelmektedir.

Kuru, kaşıntılı deri, yara ve ülser gibi cilt hastalıklarında çok iyi gelir.

Stres ve ankisiyeteyi azaltmaktadır.

İştahsızlık, ishal, anemi, histeri, ateş, astım, göz hastalıklarında tedavi edeci hususiyetleri vardır.

Hünnap meyvesinin en birinci faydası kesinlikle karaciğer üzerinde olan etkilerdir.

Hünnap, içinde bulunan antioksidanlar sebebiyle karaciğeri korur ve karaciğerin kendini yenilemesini sağlar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde hünnap meyvesinin karaciğer üzerinde olan tesirleri kesinleşmiştir. Ananevi Çin tıbbında, hünnap meyvesi siroz ve hepatit tedavisinde sıklıkla kullanılmıştır. Çin tıbbında bu meyveyi tüketirken aşırıya gitmemenin gerekli olduğu da söylenmektedir.

Eğer, kronik bir hastalığınız varsa bu meyve sınırlı sayıda tüketilmelidir.

Sağlıklı, hayırlı uzun ömür dileklerimizle..

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s