Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

KUTLU DOĞUM HAFTASI – VİYANA

Posted by almanyahaber Nisan 15, 2010

Viyana Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde onbinler buluştu. Hazırlıkları 6 aydır devam eden Viyana Kutlu Doğum Programı muhteşem oldu. Peygamber Efendimize salatı selamlarla başlayan programının açılışında Anakara Kocatepe Camii Imam Hatibi İsmail Coşar Kur’ân okudu.

Kutlu Doğum Platformu adına açılış konuşmalarını yapmak üzere sırasıyla Din Hizmetleri Müşaviri ve ATİB (Avusturya Türk – İslam Birliği) Genel Başkanı Mehmet Emin Çetin, WIF Viyana İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Turhan, İslam Kültür Merkezleri Birliği (IKMB) Başkanı Ali Yılmaz ve Avusutrya Türk Federasyonu Başkanı Ali Can kürsüye gelerek duygu ve düşüncelerini  salonu dolduran onbinlerle paylaşdılar.

ATİB Başkanı Mehmet Emin Çetin’in konuşması:

RASULULLAH (sav) SEVGİSİ ve O’NU ANLAMAK
“Sn. Büyükelçim Kadri Ecvet TEZCAN, Sn. Büyükşehir Bel.Bşk. Michael Häupl,  Sn. Başkonsolosum İbrahim Mete YAĞLI, Devlet Bakani Sn. Christine Marek , Ticaret Odasi Başkanı Sn. Brigitte Jank, Büyükelçilik ve Başkonsolosluğumuzun değerli çalışanları, Kutlu Doğum Platformunun saygı değer temsilcileri, Sivil toplum örgütlerinin değerli mensupları, değerli basın, Hz.Muhammed (SAV)’in  sevgisi ve hasretiyle bu büyük coşkunun oluşmasına vesile olan Peygamber sevdalısı muhterem hanımefendiler ve beyefendiler, Kur’ân’ın nüzulünün ve Nübüvvetin 1400. Yılını idrak ettiğimiz şu günlerde sözlerime Elmalılı Muhammed Hamdi YAZIR’ın Mısralarıyla başlamak istiyorum.

Sevdin habibini, kainata sevdirdin
Sevdin de hıl-at’i risaleti giydirdin
Makam-ı İbrahim’den
Makam-ı Mahmud’a erdirdin
Server-i asfiye kıldın
Muhammed Mustafa kıldın
Salat-ü selam, tahiyyat ü ikram
Her türlü ihtiram O’na,
Onun ailesine, aline, ahbabına
Ashabına ve etbaına Ya Rab!
Evet, sevgililer sevgilisine ihtiyacımız  insanlığın manevi boşlukta bocaladığı şu günlerde daha da artmış, O’nun hasretiyle sevenleri on binler olmuş, salonlar dolmuş taşmış, dertlere derman o büyük Peygamber aşkı;
“Derdimendim yâ Rasûlallah, devâ ol derdime,
 Destgir ol, yâ Habiballah, bu asî mücrime!..
 Sen şefâat kânı varken, yalvarayım ben kime?..
 Ben Rasûl-i Kibriyânın, bülbül-ü nâlânıyım.
 Mücrimim gerçi, cemâl-i Mustafâ hayrânıyım..”
Mısralarında Ali Ulvi KURUCU’nun dilinden gönüllere nakşolmuştur. Mü’minlerin bekletisini Leyla Hanım ise;
“….
Cihanda fasık ü facir kerem senden ümid eyler 
Şefaat kıl, Habib-i Kibriyasın ya Rasulallah”
 
Diyerek dile getirirken, Şeref hanım O’na hasretini
 
“Ölür isem gubar-ı Ravzana yüz sürmeden ta haşr
 Döğünsün taş ile seng-i mezarım ya Rasulallah”
 
Mısralarıyla ifade etmektedir. Yaman DEDE ise sadece mü’minlerin değil, bütün mevcudatın ona ihtiyacını meşhur naatında
 
Yanan kalbe devasın sen, bulunmaz bir şifasın sen
Muazzam bir sehasın sen, dilersen rehnümasın sen
Habîb-i Kibriyasın sen, Muhammed Mustafa’sın sen
Cemalinle ferahnak et ki yandım Ya Rasûlallah
Gül açmaz, çağlayan akmaz, İlâhi nurun olmazsa
Söner âlem, nefes kalmaz, felek manzûrun olmazsa
Firak ağlar, visal ağlar, ezel mestûrun olmazsa
Cemalinle ferahnak et ki yandım Ya Rasûlallah
 
Dizelerinde dile getirirken, gönülünde oluşan Rasulullah sevgisini Peygamber sevdalılarına armağan etmektedir. 
 
Muhterem Peygamber sevdalıları,
 
O’nu anlamak için getirdiği mesajı anlamak ve kavramak gerekir. Hayatını insanlığa adayan Cenab-ı Allah’ın son Müjdecisi ve Uyarıcısı Hz. Muhammed (sav), Veda Hutbesinde insanlara verdiği mesajlarla, mesajının evrenselliğini kanıtlamış, insanlığın kendisinden 1300 yıl sonra ulaşabiliği insan hakları kavramını 130.000 arkadaşına yapmış olduğu son konuşmasında vasiyet etmiştir. Kısaca Hz. Muhammed (s.a.v) ve O’nun yolunda gidenler, medeniyetten yoksun vahşi bir toplumdan bilgiyi önceleyen , hukuku ve helal kazancı yücelten, bireyler arası eşitliği, kadın ve erkeklerin benzer haklara sahip olduğu gerçeğini, yaşama ve inanma hakkının vazgeçilmezliğini öne çıkartan bir medeniyeti dünyaya sunmuşlardır. 
Halbuki bu gün insanlık yukarda bahsettiğim değerlerden ne kadar da uzakta, hala insanlar kan dökmekte, hala zalimler mazlumları ezmekte, hala hak güçlünün, hukuksa gücü elinde tutanın yanında. O’na olan ihtiyacımız her gün daha da artmaktadır. Bu özlem İskender PALA’nın  
“….
Sen gidince, ey sevgililer sevgilisi, güvercinlerimiz tuzaklara esir düştü;
Hüdhüdlerimizin mil çekildi gözlerine.
Artık düşmanlarımız dostlar arasında;
dostumuz düşman içinde.
Divanelere döndük, yaya kaldık yolunda.
Kendimizi unuttuk, seni bilmez olduk…
Sana muhtacız!..
Sana en fazla muhtacız.
En fazla sana muhtacız.
Uyandır bizi uykumuzdan…
Gel ey sevgili!
Bir gelişle gel, bir gülüşle gel.
Doğ ufkumuza, sar dünyamızı, gir gönlümüze yeniden…
Sana muhtacız…
Sana en fazla muhtacız….”
Mısralarında ifadesini bulmaktadır.
 
Muhterem Hanımefendiler ve Beyefendiler,
Bugün saadece müslümanların değil, bütün insanların Hz. Muhammed (s.a.v) ‘i yeniden keşfetmeye, onun mesajlarını bağlamından koparmadan anlamaya ve yorumlamaya her zamankinden daha çok ihtiyacı  vardır. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen, gece gündüz demeden koşuşturan, saatler süren toplantılarda  bıkmadan, usanmadan fikirler üreterek katkıda bulunan Kutlu Doğum Platformu temsilcilerine, teknik heyete, güzel yurdumuzdan bizlere bilimsel destek vermek için gelen hocamıza, karilerimize,  müzik grubuna, maddi desteklerini esirgemeyen sponsorlarımıza, hasılı katkı ve emeği olan bütün dostlara teşekkür eder,saygılar sunarım.”

Selamla konuşması yapmak için T.C. Viyana Büyükelçisi Sayın Kadri Ecvet TEZCAN, bir tarafdan derneklerimizin ve vatandaşlarımızın birlik ve beraberliğinin önemi vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm bulmada birlikte hareket etme  için ortak çalışma yapmanın zarureti gibi konularla gereken mesajı verirken  diğer tarafdan verdiği mesajla vatandaşlarımızın duygularına tercüman oldu. Salonu dolduran onbinlerin ayakta alkışladığı TEZCAN çalışmalarından dolayı Kutlu Doğum Platformu´na teşekkür etti.

Viyana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Michael HÄUPL konuşmasında almanca dilinin önemi ve  din özgürlüğüne vurgu yapdıktan sonra,  Viyana´nın kültürel çeşitliliğine katkılarından dolayı müslümanlara teşekkür etti.

Fatih KOCA ve ekibinin türk tasavvuf musikisinden enfes parçaları sunumundan sonra hafız İsmail ÇOŞAR okumuş olduğu naatla salondakileri çoşturdu.

Cumhurbaşkanı Heinz FISCHER´in Mesajı, Video konferans usulü ile bir taraftan kendi ses ve görüntüsü ile salondakilere ulaştırılırken diğer taraftan yazılı mesajı da Viyana Eyalet Milletvekili Ömer Al RAWİ tarafından okundu.

Son Selamlama konuşmasını Avusturya İslam Cemaati Başkanı Enes SCHAKFEH yaptı.

Sunuculuğunu Serdar TUNCER´in yaptığı programın ikinci bölümü Mısırlı hafız Muhammed BUHAYRİ´nin Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Günün konuşmacısı Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin NURSAÇAN Peygamber efendimiz ve güzel ahlakı konulu sunumuna, Kutlu Doğum Platformu temsilcilerine sayın Büyükelçi ve salonu dolduran onbinlere teşekkür ederek başladı.

Peygamberimzin güzel ahlakından ayetler, hadisler ve örnek davranışlarından sunduğu tablolarla  bahs eden NURSAÇAN, bugün peygamberimize daha çok ihtiyaç duyduğumuza vurgu yaptı.

Yorum bırakın