Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

BAKLAVA ‘GAZİANTEPLİOĞLU’NDA YENİR

Posted by almanyahaber Mayıs 12, 2009

baklavaŞeker hastası da olsanız, gördüğünüzde iştahınız kabaracak ve kendinizi tutamayarak en azından tadına bakacaksınız. Gazianteplioğlu Baklavaları’ndan bahsediyoruz. Hamburg’ta uzun yıllardır baklava ve kuru pasta çeşitleri sektöründe büyük rağbet gören ‘Gazianteplioğlu Baklavaları’, bu alanda haklı bir şöhrete sahip. Baklavanın ‘anavatanı’ Gaziantepli Hüseyin Kıllı, ‘çekirdekten’ yetişme bir baklava ustası.

Kendini bildi bileli baklava işinin içinde bulan ve öğrendiği meslekle birlikte 16 yaşında gurbetin yolunu tutan Hüseyin usta, 12 yıl Trabzon’da mesleğini, bir işyeri açarak icrâ eder. İşlerinden memnundur ama gurbette tekrar gurbete çıkar. Bu kez yolu Almanya’nın Hamburg şehrine düşer. Elbette mesleğine devam eder ve yılların birikimiyle baklavaya adeta sihirli bir lezzet verir. Bu yüzden de yaklaşık 2 milyon nüfuslu Hamburg ve çevresinde Gazianteplioğlu Baklavaları’nın lezzetini tatmayan, şöhretini duymayan kimse yok gibidir.

baklava1Şimdi kısaca Hüseyin ustaya kulak verelim: “Baklavayı anlatmak, ayaküstü olmayacak kadar önemli. Baklavayı yenecek hale getirinceye kadar yapılırken görmek gerek. Görmek de anlamaya yetmiyor. Standart baklavayı ev hanımları da yapar. Tülbent veya sigara kağıdı inceliğinde açılan hamurlar, kullanılan malzemenin yerini ve sırasını kestirmek, pişirmenin ve dinlendirmenin kıvamını bilmek, baklavacılıkta büyük hüner ister. Bu hüneri işinizi severek yaparsanız ve çok çalışırsanız tecrübeyle elde edersiniz.”

Müsait bir zamanda, Hüseyin ustanın ‘meslek sırrı’ hakkı saklı olmak üzere baklavanın ‘hazırlanışından, yenilmesine’ kadar birlikte olmak üzere vedalaşıyoruz..

Yorum bırakın