Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

‘VEKALET YOLUYLA KURBAN’ TANITILDI

Posted by almanyahaber Kasım 2, 2009

bekaroglu_basa_yasarERCÜMENT AYDIN / KÖLN

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve DİTİB işbirliği ile 2009 yılı “Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonunu”nun daha geniş kitlelere tanıtılabilmesi ve bilgilerin aktarılabilmesi amacıyla Hannover, Köln, Stuttgart bölgelerinde ayrı ayrı toplantılar düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Bekaroğlu tarafından tanıtımın yapıldığı Köln’deki toplantıya, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavir V. H. Hayri Yaşar,  Başkonsoloslukları Essen, Düsseldorf, Köln, Münster, Mainz ve Münster Din Hizmetleri Ataşeleri ile bölge DİTİB dernekleri din görevlileri ve dernek yöneticileri, birim müdürleri iştirak etti.

toplanti06Sunumu DİTİB Özel Kalem Müdürü Alaattin Salçık’ın yaptığı tanıtım toplantısı, İstiklal Marşı, saygı duruşu ve Dieburg DİTİB Kuba Camii Din Görevlisi Nurettin Gündoğdu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ve T.C. Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşe V. Şaban Kondi’nin selamlama konuşması ile başladı.

Hayırda yarışılmasının önemine değinen Din Hizmetleri Müşavir V. Hasan  Hayri Yaşar, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu ile kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olma gayreti içerisindedir.

h_hayri_yasarmehmet_bekarogluBu çerçevede yurt içinde ve yurt dışında yoksul ve muhtaç vatandaşlara ulaştırmaktadırlar. Hayırda yarışmamız gerekiyor. Hayıra vesile olan hayır yapmış gibidir.  Yoksul ve muhtaçlara bir parça kurban eti ulaştırmanın ne kadar önemli olduğu hepimizce bilinmektedir. Bu sebeple, Din Hizmetleri Ataşelerimize, din görevlilerimize ve dernek yöneticilerimize büyük görevler düşmektedir” dedi.

mustafa_kemal_basaGöreve yeni başladığını ve resmi sıfatı ile katıldığı bu ilk toplantının DİTİB teşkilatı ile olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren T.C. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da, “DİTİB Almanya’da kurulan en büyük sivil toplum kuruluşudur.  Hepsinden önemlisi DİTİB, Almanya’daki insanımızın güvenini kazanmış bir teşkilattır. Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Kampanyası’nda da vatandaşımıza hizmet verebilecek bir kuruluştur” dedi.

toplanti01Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun selam, sevgi ve sağlık dileklerini bildirerek konuşmasına başlayan Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Bekaroğlu kurban ibadetini tarif etti. Bekaroğlu, “Bütün ibadetler Allah’a yaklaşmak için ifa edilir. Kurban ibadeti insanlık tarihi kadar köklü bir ibadettir. Türkler Müslüman olduktan sonra kurban ibadetini yerine getirmiş milletlerdendir. 2001 yılına kadar kurban ibadeti herkesin kendi anlayışına göre yerine getiriyordu. Kurban ibadetinde isteyenmeyen manzaralar ortaya çıkıyordu. Bakanlar Kurulu tarafından bu kötü tabloyu bertaraf etmek üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı kanunla görevlendirilmiştir.

toplanti03‘Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’ ve kurban ibadetini yerine getirmenin önemi üzerinde duran Bekaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurban; ibadet maksadıyla belirli bir zamanda, belirli şartları taşıyan bir hayvanı usûlüne göre Allah rızası için kesmek demektir. Kurban kesecek veya vekaletle kestirecek vatandaşların, usulüne uygun kesim yapılmadan bu ibadetin yerine getirilmiş olmayacağını bilmeleri ve bu hususu önemle takip etmeleri gerekir.

toplanti05T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen ‘Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu’na katılan vatandaşlarımızın kurbanları dinî esaslara uygun bir şekilde ve zamanında kesilmektedir. Hijyeniğe de ayrı bir önem gösteriyoruz. Kurban etleri, yurt içindeki ve yurt dışında muhtaç vatandaşlarımız ile dindaş ve soydaşlarımıza dağıtılmaktadır” dedi.

Kampanyanın havaleleri ile ilgili bilgi veren Türkiye Diyanet Vakfı Bilgi İşlem Müdürü Rıza Aslan da, havalelerin ad, soyad ve adreslerin okunaklı yazılması gerektiğini söyledi. Arlan ayrıca, vatandaşların ayrıca telefon numaralarını belirttikleri takdirde Kurban Bayramı’nın birinci günü kendilerinin cep veya ev telefonlarına sesli olarak mesaj ve akabinde teşekkür mektubununda posta yoluyla gönderileceğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve DİTİB işbirliği ile 2009 yılı “Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Kampanyası”nın kurban bedelinin,- 140 Euro olarak belirtildiği toplantıda, Din Hizmetleri Müşavirliğinden, Din Hizmetleri Ataşeliklerinden ve din görevlilerinden geniş bilgi alınabileceği kaydedildi.

Din görevlileri ve dernek başkanlarının sorularının Din Hizmetleri Dairesi Başkanı Mehmet Bekaroğlu tarafından cevaplandırılmasının ardından toplantı, organizasyonu tanıtım VCD’si, el broşürleri ve afişlerinin dağıtılması ile sona erdi.

Yorum bırakın