Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

RAHİBİN KARISI MÜSLÜMAN OLDU – 9 ÖLÜ

Posted by almanyahaber Mayıs 8, 2011

Mısır’ın başkenti Kahire’de Hristiyanlar ile kendilerine Selefi diyen vehhabi görüşlü kişiler arasında çıkan çatışmada ölü sayısının 9, yaralı sayısının da 74 olduğu açıklandı.

Mısır resmi haber ajansı MENA’ya açıklamada bulunan Giza Sağlık Müdürü Abdul Halim El Bahari, çatışmalarda 9 kişinin öldüğünü, 74 kişinin yaralandığını söyledi.

Resmi Nil televizyonu ise konu ile ilgili haberinde, yaralı sayısının 74’den fazla olabileceğini duyurdu, ancak kaynağını belirtmedi.

Nil televizyonunun canlı yayınına bağlanan Giza Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, İmbaba semtindeki çatışmanın, Müslüman olduktan sonra rahip eşi tarafından alıkonulduğu ileri sürülen bir kadın için Saint Mina Kilisesi önünde gösteri yapan Selefi (vehhabi) gruplar ile Hristiyanlar arasındaki sözlü tartışmadan dolayı çıktığını bildirdiler.

Mısır hükümeti, çatışmaların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk etti. Görgü tanıkları, bölgede gerginliğin sürdüğünü, Mısır ordusunun çatışmaları kısmen kontrol altına alarak çatışmalara katıldıkları ileri sürülen bazı kişileri gözaltına aldığını kaydettiler.

————————————-

Mısır’ın Giza kentinin İmbabe bölgesinde dün akşam Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında çıkan çatışmada 9 kişi öldü, 144 kişi de yaralandı. Çatışma, Müslüman olan Kıpti bir kızın kilisede alıkonulduğu şeklindeki haberler üzerine, İmbabe bölgesinin batı Münira Mahallesi’nde yer alan Marmina Kilisesi önünde yüzlerce Müslüman’ın toplanması üzerine başladı.

Özellikle Selefi cemaatlere mensup şahısların kiliseden Müslüman olduğu iddia edilen kızı çıkarmak istemleri sonucu, kızın ailesi ve Hıristiyanların karşılık vermelerinin ardından büyüyen olaylar gece geç vakitlere kadar devam etti.

Bölgeye Mısır ordusuna mensup çok sayıda asker sevk edildi. Tarafları ayırmak için müdahalede bulunan Mısır inzibatına bağlı kuvvetler, yoğun bir şekilde havaya ateş açtı.

Giza Şehri Valisi Ali Abdurrahim konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çatışmaya ortaya atılan bazı söylentilerin sebep olduğunu söyledi. Bu geceki çatışmanın, daha önce Müslüman olduğundan dolayı kilise tarafından alıkonulduğu iddia edilen Kamilya adlı kadının, Kıptiler tarafından kurulan dini kanal Hayat’a ilk kez konuşarak, Müslüman olmadığını, hayatını Hıristiyan olarak yaşamaya devam ettiğini söylemesinin hemen sonra çıkması dikkat çekti.

Uzmanlar, Mısır’da yaşanan 25 Ocak Devrimi’nden sonra sıklıkla görülen Mü slüman-Hıristiyan çatışmasının, provokatörler tarafından çıkarıldığını söylüyor.

AYDOĞAN KALABALIK

Yorum bırakın