Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

TÜRK KADININA ‘PRENSES’ ÜNVANI

Posted by almanyahaber Ağustos 11, 2015

buayan sultanif. afife gursoyDünyada ilk kez bir Türk kadınına Buayan Sultanlığı Prensesi – Almanya Temsilcisi ve Türkiye Büyükelçisi ünvanı verildi.

SEDAT AÇIKBAŞ – HAMBURG
 Ayrımcılığa karşı hazırlanan plakatlarla geçtiğimiz yıllarda Alman kamuoyunun gündemine oturan Fatma Afife Gürsoy, Filipinler, Malezya ve Endonezya’ya bağlı çoğu Osmanlı’dan kalan 13 sultanlıktan birisi olan Buayan Sultanlığı tarafından Buayan Sultanlığı Prensesi – Almanya Temsilcisi ve Türkiye Büyükelçisi seçildi.

mindanao adasi - buayanBu ünvanın Gürsoy’a verildiğini Buayan Sultanı’nın kız kardeşi Sultan Putri Aizian Camsa tarafından bizzat bildirdi.

Köln yakınlarındaki Bergheim’da ikamet eden ve sosyal kültürel çalışmalarıyla tanınan 4 çocuk annesi Fatma Afife Gürsoy, kendisine sosyal paylaşım ağı üzerinden ulaşan Sultan Putri Aizian Camsa’nın bu teklifi yaptığını, kabul ederse memnun olacaklarını belirttiğini söyledi.

Kendisine nasıl ulaştıklarını soran Gürsoy’a, “Sizi kimin önerdiği veya size nasıl ulaştığımız önemli değil. Biz teklif üzerine sizin çalışmalarınızı inceledik. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı bir Müslüman kadın olarak duruşunuzu ve çalışmalarınızı inceledik. Çok beğendik ve etkilendik. Sonunda Almanya ve Türkiye’de Buayan Sultanlığı -Sultanate of Buayan Darussalam- Prensesi Almanya Temsilcisi ve Türkiye Büyükelçisi ünvanını sizin hakettiğinize karar verdik” cevabı veren Sultan Putri Aizian Camsa, o sırada İngiltere’de tatilde olan Gürsoy’a Londra’daki Pakistan Büyükelçiliği ile görüşmesini önerdi.

prenses02prenses04Daha sonra sosyal paylaşım ağı üzerinden kendisiyle ilk temas kuran Sultan Putri Aizian Camsa ile görüşmeye devam eden Gürsoy: “Sultan Camsa; Avrupa’da kadın haklarının sadece kağıt üzerinde olduğunu, benim bu konudaki çalışmalarımı incelediklerinde böyle bir ünvana layık gördüklerini ve Buayan Sultanlığı’nı en iyi şekilde temsil edebileceğime kanaat getirdiklerini söyledi” diye konuştu.

Önceleri bunun kendisine yapılan bir şaka olduğunu zannettiğini belirten Gürsoy, “Pakistan Büyükelçiliği ile yaptığım görüşmeden sonra bunun bir şaka olmadığını anladım. Çok sevindim. Beni ve ailemi Malezya’ya davet ettiler. Önümüzdeki aylarda nasip olursa gideceğim. 13 sultanlığı tanıtarak, Buayan Sultanlığı nişanı verecekler. Devlet statüsünde olmadığı için Buayan Sultanlığı çeşitli ülkelerde gayri resmi olarak temsil ediliyor. Genellikle hayır işleriyle meşgul oluyorlar ve bu geleneğin yaşatılması için çalışıyorlar. Çok mutluyum. Benim bu konuda örnek aldığım, rehber edindiğim hazreti Hadice ve hazreti Aişe’dir.” diye konuştu.

prenses05FATMA AFİFE GÜRSOY KİMDİR?

1965 yılında Adana’da doğan Fatma Afife Gürsoy, çok küçük yaşlarda Almanya’ya ailesinin yanına geldi. Burada okula giden Gürsoy, Almanya’da Köln’deki bir ünivesitenin inşaat bölümünü bitirdi. İngilizce ve Arapça yüksek lisans sahibi olan Gürsoy, kültürel ve sosyal faaliyetlerde birçok başarılı projeye de imza attı. Gürsoy, ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele çerçevesinde reklam plakatlarında da yer aldı. Müslüman kadınların toplumda uğradıkları haksızlıkları da dile getiren Gürsoy, Almanya’da ırkçı ve İslam düşmanı çevrelerin de hedefi haline geldi.

Fatma Afife Gürsoy’un Almanya’nın gündemine oturduğu günlerde yaptığımız haberin linki..

https://habercininyeri.wordpress.com/2009/12/11/almanya-bu-cesur-kadini-konusuyor-video/

Wer ist Fatma Afife Gürsoy: https://sitemiz.wordpress.com/2015/08/12/fatma-afife-gursoy-erhielt-prinzessin-titel/

 

Prenses Fatma Afife Gürsoy kimdir?

Prenses Fatma Afife Gürsoy, Bursa’da Türbesi bulunan, Orhangazi’ye Bursa’nın Fethinde yardım eden Bektaşilerin Şeyhi “Veli Musa Babanın” erkek soyundan gelen torunudur.

1965 Adana doğumlu Fatma Afife Gürsoy, 1973 yılında Almanya’ya ailesiyle yerleşmişlerdir.

İlköğretim eğitiminin ilk iki senesini Türkiye’de Adana’da, geriye kalan sekiz senesini Almaya’da devam etmiştir.

Eğitimi-öğretimi sırasıyla şu şekilde devam etmiştir:

3 sene Kuaför ve Kozmetik Meslek eğitimi almıştır.

Fatma Afife Gürsoy, eğitiminde İngilizce muhabir bölümünü Köln’de bulunan
“Benedict- School”u dereceyle bitirmiştir.

3 sene Hollanda’da yaşamıştır.Bu süre içinde Hollanda Kraliyetinden aldığı bursla flemenkce eğitimi almıştır.

Akabinde Köln’de “Abendgymnasium”da okurken, eşi Cahid Gürsoy’la ile tanışıp okulun son senesinde evlenip, iyi derecede mezun olmuşlardır.

İki çocuk annesiyken Köln “Teknik Üniversitesi” İnşaat Mühendisliği baraj bölümünü eşi ile birlikte okumuşlardır.

2001 de Köln civarında Bergheim kasabasına yerleşen aile Bergheim Belediyesi yabancı meclisi üyesi olarak seçilmiştir.

Bergheim belediyesin de beş sene yabancı kadınlara, sosyal danışmanlık ve tercümanlık yapmıştır.

4 çocuk Annesi olarak “Viyana Üniversitesi” İslamoloji bölümünü eşiyle birlikte okumuşlardır.

Bergheim Belediyesi’nin özel yeteneği olan üyelere sunduğu, bir sene süren Almanca Tercümanlık bölümünü bitirmiştir.

Fatma Afife Gürsoy ilk defa Bergheim DİTİB Camii’de kurulan kadınlar kolu’na ilk kadın başkan olarak seçilmiştir.

Aynı zaman da Bergheim Belediyesi Yabancılar Meclisinin,
NRW- Kuzey Ren Westfalia Eyalet Meclisin LAGA’da Yabancılar delegesi olarak seçilmiştir ve görev almıştır.

Yazdığı yabancı uyruklularla ilgili “Kulturschok”, “Qua-Draht-İch”, “Koordination zu İntegration”, “Metamorphose”, “Kräuter meines Landes”, “Ay-sel” gibi uyum projeleri ile Federal Almanya da proje birincilikleri vardır.

Türklerin aile yapısını ve Dinini, Dilini, Tarihini, Kültürününü, Töresini, Davranış biçimlerini sebepleriyle anlatan “Kulturschock” adlı, kendi projesini Almanyanın değişik Belediyelerinde üst düzey görevlilere,
Seminer olarak uzun müddet vermiştir!
Böylelikle kültürlerarası anlayışa vesile olmuştur.

5 sene boyunca Belediye bütçesinden sorumlu Komisyon üyeliği yapmıştır.

Görevi gereği Emniyet birimler,i kadın evleri, çocuk yuvaları, İslamı temsil eden organizasyonlar ve medyayla ilgili çalışmalarını titizlikle sürdürmüştür ve halen sürdürmektedir.
Zor durumda olan kadınların ve çocukların durumunun düzelmesine karkıda bulunmuştur.

2011 seçimlerinde Almanya Yeşiller Partisi tarafından aday olarak gösterilen Fatma Afife Gürsoy ikinci kez seçilmiştir.
Bu kez yabancı ailelerden, gençlerden ve çocuklardan sorumlu bilir kişi, yabancılar meclisi üyesi olarak Bergheim Belediyesin’de görev almıştır.

Fatma Afife Gürsoy, 2006 dan beri Türkçe konuşan Çocukların Veliler derneği “Elternverein der türkischsprachigen Kinder Bergheim und Umgebung e.V.” kurucu üyesi ve başkanı olup 16 ilçeden halen sorumludur.

Bu dernek aynı zamanda NRW-Kuzey Ren Wesfalia Çatı organizasyonun olan “Föderation Türkischer Elternvereine NRW”ye bağlıdır.
Fatma Gürsoy o çatı organizasyonunda Yönetim üyesidir.

Ayrıyeten Federal Almanya devleti tarafından Berlin de kurulan
“Almanya Müslüman kadın Birliği Çatı organizasyonu”üyesidir.

2009 senesinde Almanya Aile Bakanlığının, Azınlıkların Dışlanmasına karşı yaptığı büyük çapta
“Antidiskriminierungkampagne” Kampanyanın Müslüman suratı olarak seçilip, 850 000 Afişi Almanyanın genelinde, tüm kentler de Bilbordlarda aylarca yer almıştır

Alman Devlet Televizyonu WDR kendisi, annesini ve kızı ile birlikte, üç kuşak Almanya’da yaşayan Müslüman kuşak olarak, Köln’de yapılan Merkez Cami yapımında hazırlanan
“Halbmond über Köln” ve “Allah über Ehrenfeld” başlıklı olarak 3 bölümlük dökümenter film dizisine de konu etmiştir.

Sanatsal yönüyle de çok başarılı olan Fatma Afife Gürsoy, Osmanlı Ebru sanatını en güzel şekilde Almanya’da tanıtarak, böylelikle 2000 yarışmacı arasında, ilk 10’a girmeyi başarmıştır ve 10 Osmanlı Ebrusuyla, Alman sanat ansiklopedisi ne giren ilk Türk kadın sanatçı ünvanını almıştır. Böylelikle Almanların Osmanlı kültürümüzü tanımasını sağlamıştır.

İlk “İntegration” Ebru sergisini “Brauweiilerschloss”da Brauweiler sarayın da
10 000 ziyaretciye sunmuştur ve 3 gün boyunca canlı Ebru gösterisi yapmıştır.

Bunu sonraki yıllarda Köln’de diğer sergileri ve devlet kurumların da Ebru kursları devam etmiştir.

Fatma Afife Gürsoy Yabancı dillerde çok yetenekli olup, 7 dil bilmektedir.
Bu diller Türkçe Almanca Flemenkçe İngilizce Latince Arapça ve fransızcadır.

2014 senesinde İzmir de Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Arapça dil uzmanı sertifikasını birincilikle almıştır.

2000 senesinden beri Türkiye’de tanınmış yayınevlerinin İslami kitaplarının ve eserlerinin Almanca’ya çevrilerilerinin son kontrollerini yaparak Alman kültürüne katkı sağlamıştır.

2010 senesinde yapımcı ve Oyuncu olarak Türk asıllı bir ailenin dramını başrolde canlandırarak Berlin Film Festivali’nde “Terazi” filmi ile ilk 40a girmeyi başarmıştır.

Kendisi “Türk-İz” Film şirketi sahibesidir.
“Von der Dunkelheit zum Licht” (Karanlıktan, Işığa) adlı dökümenter dizinin yazarı ve yapımcısıdır.

Federal
Almanya’nın Agenda 21 diye adlandırdığı proje yarışmasında Qua-Draht-İch projesiyle birinci olarak çift dilli yerel gazete ve dergilerin patent sahibesi olmuştur.
O günden beride değişik Alman ve Türk İnternet gazetelerin de iki dilde köşe yazısı yazmaktadır.

Şu anda kendi projesi olan “Qua-Draht-İch Bildungszentrum” Aile Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisidir. Bu aile merkezinde yabancı uyruklu göçmenlere uyumla ilgili dil, din ve kültür eğitimi vermektedir.

Fatma Afife Gürsoy’a 11 Austos 2015 de Güney Filippin’e bağlı “Sultanat of Buayan Darussalam” Sultanlığı “Avrupa’da yaşayan örnek Müslüman kadın”, olarak İslami duruşu ve yeteneği, özellikleri ve yaptığı işlerin getirdiği yankılardan dolayı Dünyada ilk defa bir kadına verilen “Prenseslik” ünvanını vermiştir.

Şu anda Bu Buayan Darussalam Sultanlığının Türkiye ve Almanya Fahri Büyük elçisidir.

Ayriyeten 2012 de yazdığı Ay-Sel Dul ve yetim projesinin sahibesidir.
Bu Projeyi ilk defa 2014 de hayata geçirmiştir ve hala devam etmektedir.

Yorum bırakın