Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

DEPREMİN MERKEZİ SİMAV

Posted by almanyahaber Mayıs 20, 2011

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, merkez üstü Kütahya-Simav’da meydana gelen depremle ilgili olarak, “Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremler, Kütahya ilinin güneyindeki BKB-DGD doğrultulu Simav fay zonu ile ilişkilendirilmiştir” denildi. 

Yazılı açıklamada, saat 23.15’de 5,7 büyüklüğünde Kütahya-Simav merkezli bir deprem meydana geldiği anımsatılarak, “ana şoktan sonra ilk bir saatte büyüklükleri 2,3-4,8 arasında değişen 11 adet artçı deprem” kaydedildiği bildirildi. 

Simav’daki 5,7 büyüklüğündeki depremin Türkiye saati ile 23.15’de 24.46 kilometre derinlikte meydana geldiği, Kütahya ve ilçelerinde kuvvetli; İstanbul, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Ankara ve Uşak’ta hafif hissedildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremler, Kütahya ilinin güneyindeki BKB-DGD doğrultulu Simav fay zonu ile ilişkilendirilmiştir. Simav ovasını güneyden sınırlayan BKB-DGD genel gidişli fay, Simav Grabeni olarak adlandırılmış, sağ yanal doğrultu atımlı bir faydır. Fay sistemi içerisinde gelişmiş en büyük yapısal çöküntü olan Simav ovası, Simav ve Şaphane fayları arasındaki sağa sıçramalı büklümde gelişmiş açılmalı bir havza olarak biçimlenmiştir. Bu havzanın kuzeydoğu kenarı Simav fay zonu içerisinde yer alan normal faylarla sınırlanır.” 

Bu bölgede en son hasar yapan depremin 4,8 büyüklüğündeki 17 Şubat 2009 tarihli deprem olduğu ifade edilen açıklamada, Kütahya çevresinde etkin olan tarihsel depremlere bakıldığında Emet’teki 6,2 büyüklüğünde 1928; 6,2 büyüklüğünde Şaphane’deki 1944; Gediz’de 7.2 büyüklüğünde 1970 ve Ç avdarhisar’da 5,9 büyüklüğünde 1970 tarihli depremlerin son yüzyılda bölgede ağır hasar yapmış depremler olduğu kaydedildi.

Yorum bırakın