Haberin Doğru Adresi

Avrupa'da Yaşayan Türklerin Haber Sitesi

FAS ÇEKİRGELERİ ORTA ASYA’YI İSTİLA ETTİ!

Posted by almanyahaber Mayıs 26, 2008


Nisan ayı sonunda Tacikistan’da başlayan çekirge istilası, Kırgızistan ve Kazakistan’a da sıçradı. Orta Asya’nın ziraat ambarı durumundaki bölge ciddi bir çekirge tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar gereken tedbirlerin alınmaması durumunda, bölgede ciddi gıda krizi yaşanabileceğini söylüyor. Sezonun gündemini en çok işgal eden konusu olan doğurgan ve obur çekirgeler Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistanlı çiftçilere zor anlar yaşatıyor. Çekirgeler Özbekistan’ın sebze tarlalarını şimdilik es geçti.

Kırgızistan’ın güneyinde görülen son derece zararlı Fas çekirgesinin nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. Sayıları milyonlarla ifade edilen çekirgeler, Celalabat ve Batken bölgelerinde yüzlerce hektar buğday ve sebze arazilerine saldırıyor. Ziraat uzmanları bir çekirgenin, bir saat gibi kısa bir sürede bir metrekare alandaki ekini yiyip bitirebildiğini söylüyor. Bölgede metrekareye düşen çekirge sayısı, 5 ila 49 adet arasında değişiyor.

Kırgızistan’ın Celalabad şehrinde yapılan ilk araştırmalara göre, 51 bin hektar arazide buğday hasadı yapılamayacak. Batken bölgesinde ise çekirgeler, mevcut olan 27 bin hektar tahıl alanının 20 bin hektarını işgal etmiş durumda. Kırgızistan’ın son on beş yılda ilk kez 2007 yılında buğday ve un sıkıntısı çekmeye başladığı göz önüne alındığında, bu durumun devletin gıda güvenliği programına ciddi bir engel teşkil ettiği anlaşılıyor.

Eğer Tacikistan ve Kırgızistan yönetimler durumla baş edemezse, çekirgelerin komşu ülkelere, özellikle Özbekistan’a sıçraması kuvvetle muhtemel. Bu durumda bölgede sebze ve meyve fiyatlarında ciddi artış olacak. Çünkü Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a sebze ve meyve ihraç etmekte. Kazakistan’da da durum ciddiliğini koruyor. Güney Kazakistan bölgelerine çekirge salgını şimdilik ucuz atlatıldı. Tacikistan çekirge salgınından BM’nin maddi yardımı sayesinde kısmen kurtulmuş sayılır. BM zararlı haşerelerin ilaçlanması için Tacikistan’a 500 bin dolar yardım etti.

Yorum bırakın